€0.00
Winkelwagen

Wat voor laptop heb je als student nodig?

Nieuwsbericht bijgewerkt op 1/17/2022 in de categorie Diensten & Oplossingen

Tijdens je studie heb jij de juiste laptop nodig. Dit apparaat moet makkelijk te tillen zijn, moet jouw werkzaamheden kunnen ondersteunen en moet zo lang mogelijk meegaan. Centralpoint helpt je bij het vinden van de laptop voor jou.

Bekijk producten

Op welke specificaties moet je letten bij de aanschaf van een nieuwe opleiding?

Het maakt veel uit welke studie je doet als je een nieuwe laptop uitkiest. Je apparaat moet krachtig genoeg zijn om aan de eisen van jouw opleiding te kunnen voldoen en die eisen zijn voor iedereen anders. Voor een design-opleiding wil je een laptop met de beste kleurenweergave. Studeer je medicijnen of neurowetenschappen en moet je zware scans kunnen openen en bekijken? Kijk dan naar laptops met een zeer krachtige processor. Weet je niet goed wat de vereisten zijn voor jouw opleiding? Bekijk dan ook onze Top 5 laptops voor studenten.

Bekijk nu de Top 5 laptops voor studenten

Kijk wat voor jouw opleiding nodig is op een laptop

Veel scholen en faculteiten weten na jaren ervaring exact welke laptop het beste bij jouw opleiding past. En daarom is het verstandig om hun advies te bekijken voor je zelf gaat zoeken naar een nieuw apparaat. Geeft jouw opleiding geen advies? Spreek dan een docent of een student-assistent aan. Zij hebben ervaring met jouw studie en je vakgebied en kunnen je helpen met de vereisten van je apparaat.

Let op het gewicht

Als je je laptop veel moet vervoeren tussen lokalen en andere locaties is het gewicht een belangrijke factor. Met een lichtere laptop met een goede laptoprugtas voorkom je rug- en schouderklachten bij veelvuldig verplaatsen. Om lichtgewicht laptops te maken wordt bovendien vaak aluminium gebruikt voor de behuizing, wat tevens zeer stevig is en dus tegen een stootje kan bij gebruik onderweg.

Zorg voor het juiste schermformaat

Schermformaat is belangrijk tijdens het werken. Als je een groter scherm gebruikt zit je minder voorovergebogen tijdens het werken en dat is beter voor je rug en gezondheid. Omdat je tijdens je studie veel bezig bent met het lezen van (online) papers en zit te schrijven of te ontwerpen is het aan te raden om een scherm met een beeldschermdiagonaal van 15”. Een kleinere laptop is natuurlijk mogelijk, maar dan is het verstandig om met een externe tweede monitor te gebruiken. Een grotere laptop wordt al snel te zwaar om goed te vervoeren, en mogelijk is het dan beter om een goede en krachtige desktop aan te schaffen.

Lees hier meer over gezond en fit blijven tijdens werken achter de computer

Voor design-opleidingen zoals bijvoorbeeld CMD, kunstopleidingen en de Filmacademie is een externe monitor naast je laptop zeer aan te raden omdat je je werk makkelijker kunt spreiden en zo meer overzicht hebt over de verschillende lagen en paden waarmee je bezig bent. Bij Informatica en Development kun je op een dergelijke monitor bovendien ook je coderingsprogramma’s naast de live preview zien. Als je veel reist kun je een kleine externe monitor aanschaffen die makkelijk vervoerbaar is.

Koop nu een draagbare externe monitor

Denk na over de stofdichtheid en waterdichtheid van je nieuwe laptop

Volg je een opleiding waarbij je vaak op externe locaties zit te werken? Of waarvoor je op buiten locaties aanwezig moet zijn, zoals archeologie, architectuur of bouwkunde? Let dan ook op de certificering van de laptop die je aanschaft. Militaire standaarden zoals de MIL-STD-810 en IP-standaard geven aan hoe schok- en valbestendig een laptop is, en hoe stof- en waterafstotend het apparaat is. Rugged laptops hebben de hoogste militaire standaarden en zijn daarom speciaal ontworpen voor beroepen en studies die op lastige buitenlocaties plaatsvinden waar je apparaat kan worden blootgesteld aan externe factoren waar de meeste apparaten niet tegen kunnen. Een laptop met een IP44-certificering kan ook een gemorste kop koffie aan en daarom is deze certificering ook nuttig als je vaak in drukke collegezalen aanwezig bent waar het risico op een botsing of valpartij aanwezig is. Lees hier meer over de verschillende certiciferingen:

  • MIL-STD-810: De MIL-STD-810 is de militaire standaard voor apparaten die voor niet militaire doeleinden worden gebruikt. MIL-STD-810 gecertificeerde apparaten raken niet beschadigd bij een val tot 1,5 meter hoog. Daarnaast werken ze naar behoren bij temperaturen van -40 tot 70 graden °C.
  • IP44: De IP44 certificering is de minimale standaard voor rugged laptops. Deze apparaten zijn bestand tegen kleine steentjes, losse spijkers en schroefjes en dunne draden. Deze apparaten zijn wel waterdicht, maar kunnen niet volledig ondergedompeld worden.
  • IP53: Grotendeels beschermd tegen binnendringend stof en zand. Ook zijn deze apparaten volledig spatwaterdicht.
  • IP65: Volledig bestand tegen stof, zand en andere externe factoren die het apparaat binnen willen dringen. Daarnaast kunnen ze tot 12.5 liter stromend water per minuut weerstaan.
  • IP66: Volledig stof-, zand- en deeltjes dicht en de interne hardware is vacuüm geseald. Deze laptops zijn bestand tegen hoge druk waterstralen van maximaal 12,5mm breed.
  • IP68: Volledig stof- en zanddicht en bestand tegen alle mogelijke kleine deeltjes. Ook bestand tegen hoge druk waterstralen. Deze laptops kunnen voor langere tijd tot 1 meter diepte in het water blijven liggen zonder schade op te lopen.
Bekijk nu onze rugged laptops

Zorg voor genoeg geheugen en een back-up
Wanneer je laptop niet langer genoeg geheugen heeft om al jouw bestanden op te slaan kun je overwegen meer geheugen in te laten bouwen. Maar een externe SSD is ook mogelijk. Hiermee kun je al je bestanden op een externe opslag bewaren, en heb je tegelijk ook een externe back-up waardoor je er zeker van bent dat je bestanden bij geval van schade altijd veilig zijn opgeslagen. Lees meer over het nut van een externe SSD-schijf hier.

Bekijk producten

Onderzoek doen? Zelf ontwerpen? Veel data verwerken? Zorg voor genoeg kracht

Wanneer je bezig bent met onderzoek voor je scriptie wil je niet langer bezig zijn dan nodig omdat je computer steeds vastloopt. Dit vastlopen komt omdat de processor van het apparaat niet krachtig genoeg is voor de programma’s die jij (tegelijk) wilt gebruiken.

Elk digitale apparaat is voorzien van een Central Processing Unit (CPU) die ervoor zorgt dat jouw apparaat in staat is om verschillende soorten programma’s uit te voeren. De bekendste CPU’s zijn de midrange-modellen van Intel. Deze Intel core processors komen in de series i3, i5, i7 en i9 en verschillen onderling in de interne kracht die ze tot hun beschikking hebben. Omdat niet elke processor even geschikt is voor dezelfde soort taken, is het belangrijk dat je bij de aanschaf van een nieuwe computer let op dit onderdeel. En dit is nog meer van belang bij laptops, waar de CPU niet makkelijk te vervangen is.

  • Intel i3: Speciaal ontworpen voor lichte werkzaamheden. De i3 heeft genoeg processor-kracht voor het runnen van software zoals het Office 365-pakket maar is niet gemaakt om meerdere programma’s tegelijk te draaien.
  • Intel i5: De meest gebruikte CPU in het assortiment van Intel. De i5 is in staat zwaardere programma’s te ondersteunen en wordt aangeraden voor communicatieve - en online werkzaamheden.
  • Intel i7: Ontworpen voor high-end laptops, zodat elke soort software gebruikt kan worden. De i7 is daardoor zeer geschikt voor onder andere geluid- of videobewerking en ook voor verschillende taken tegelijk uitvoeren zonder dat de computer vertraagt.
  • Intel i9: Speciaal gemaakt voor zwaar designwerk en grootschalige dataverwerking. AutoCAD en ArcGIS draaien probleemloos wanneer er gebruik kan worden gemaakt van de i9 CPU. Dit komt omdat de i9 in staat is meerdere zware berekeningen en renders tegelijk uit te voeren.

Overweeg een Chromebook

Doe je een studie die vooral tekst-gebaseerd is -zoals Communicatie, Journalistiek, een docentenopleiding of een taalstudie? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden van Chromebooks. Met een Chromebook is het niet nodig om externe software te installeren. Besturingssysteem ChromeOS geeft je volledige toegang tot alle web-based apps die je nodig kunt hebben, waaronder het gehele Office en Adobe pakket maar ook de meeste Google- en Android-apps. Hierdoor hoef je geen programma’s te installeren om deze laptops direct gebruiksklaar te maken. En doordat je laptop gebruik maakt van apps en cloud-opslag heb je ook minder interne opslag en werkgeheugen nodig, waardoor deze apparaten zeer weinig wegen. Dit is ideaal voor opleidingen waarbij je veel moet reizen, voor bijvoorbeeld interviews, werken op locatie en tussen lokalen. Chromebooks zijn daarnaast zeer veilig, doordat de apps automatisch worden geüpdatet naar de nieuwste beveiliging. Als je studie veel online research vereist zijn Chromebooks daardoor een zeer goede optie.

Lees hier meer over de mogelijkheden van Chromebook

ChromeOS heeft als limitering dat het niet toestaat dat externe software wordt geïnstalleerd op een laptop. Hierdoor is het niet mogelijk om programma’s zoals grootschalige dataverwerkingsprogramma’s, AutoCAD, ArcGIS, 3D-modelling en scan-software te installeren. Heb je dit wel nodig voor je studie? Kijk dan naar een Windows, MacOS of Linux-gestuurde laptop.

Echt zware software? Schaf een desktop aan

Hoewel er laptops zijn die speciaal zijn ontworpen voor het gebruik van grootschalige dataverwerking en software is een desktop mogelijk een goede afweging om te maken. Desktoppen zijn makkelijk aan te passen aan jouw wensen en vereisten door vanaf het begin een krachtigere processor te laten installeren of de grafische kaart te laten upgraden. Ook in een later stadium biedt een desktop makkelijker de mogelijkheid tot uitbreiding naar meer werkgeheugen, opslag of een sterkere grafische kaart. Hierdoor kan een desktop langer met jou en je werk meegroeien. Lees hier meer over krachtige zakelijke desktops.

Alleen producten op voorraad
Alleen nieuwe producten tonen
Sorteren:
Weergave
Sorteren