€0.00
Winkelwagen

Hoe kun je duurzaam printen?

Nieuwsbericht geplaatst in de categorie Diensten & Oplossingen

Steeds meer kantoren printen minder. We e-mailen, delen documenten via cloud-oplossingen en er wordt meer op digitale schermen gelezen in plaats van uitgeprint. Maar als je toch documenten uit moet printen, is het dan mogelijk om duurzaam te printen? Centralpoint helpt je bij deze vraag.

Kantoren worden meer en meer gedigitaliseerd. Door het thuiswerken hebben we allemaal toegang gekregen tot apparaten die we makkelijk met ons mee nemen waardoor we overal gemakkelijk even de laptop of een ander draagbaar device kunnen pakken om e-mails of documenten onderweg te lezen. Maar toch wordt er van tijd tot tijd wel geprint. En dat printproces kan duurzamer gemaakt worden. Maar hoe?

Duurzamer printen door modernere technologie

Duurzamer werken en kosten besparen gaan vaak hand in hand. Door nieuwe apparaten te gebruiken voorzie je jouw bedrijf van nieuwere en efficiëntere technologie. Door dergelijke verbeteringen verbruiken nieuwe printers minder stroom en minder inkt. De nieuwe lijn EcoTank en WorkForce-printers van Epson gebruiken 85% minder stroom dan oudere modellen en kunnen worden voorzien van hervulbare inkt tanks waardoor het plastic afval in de wereld afneemt. HP heeft diens nieuwste printers voorzien van slimme HP+ technologie, die ervoor zorgt dat de printers direct het inkt-, stroom- en papierverbruik aanpassen om elke print zo duurzaam mogelijk te maken. Hierdoor is de aanschaf van een nieuw apparaat iets dat direct al voor minder CO2-uitstoot kan zorgen voor je bedrijf.

Het is dus een interessante mogelijkheid om te investeren in een duurzamere printer. Kijk bijvoorbeeld eens naar een inkjetprinter met inkttank, zoals de HP Neverstop serie. Printers met inkttank maken efficiënter gebruik van inkt, en zijn makkelijk zelf bij te vullen. Hierdoor hoef je minder vaak toners te vervangen, verlies je minder tijd door een printer die niet werkt en wordt er ook minder afval geproduceerd.

Bekijk producten

Wat voor printer heb jij nodig: inkjet, laser of toch een multifunctional?

Er zijn veel verschillende soorten printers op de markt op het gebied van grootte, technologie en ingebouwde mogelijkheden. Maar de belangrijkste keuze die je zult moeten maken is de keuze van wat voor soort printer jij nodig hebt: een inkjet printer, laser printer of een multifunctioneel model.

Inkjet printers maken gebruik van vloeibare druppels inkt die worden op papier gedrukt. Deze printers zijn over het algemeen kleiner van model en kunnen zowel tekst als foto’s tot op zeer hoge kwaliteit printen. Om de hoge kwaliteit prints mogelijk te maken zijn inkjet printers echter trager en gebruiken ze meer inkt bij een print. Ook kunnen inktcartridges uitdrogen als ze enige tijd niet worden gebruikt.

Laser printers maken gebruik van toner poeder dat op het papier gelaserd wordt bij het printen. Ze printen snel en goedkoper door het gebruik van toner in plaats van inkt. Door de printsnelheid en het gebruik van toner is het echter lastiger om hoge kwaliteit te printen met een laser printer. Ook zijn toners relatief gezien duurder bij aanschaf dan inktcartridges

Multifunctionele printers komen zowel met laser als inkjet-technologie en zijn ontworpen om aan alle eisen van een kantoor te voldoen. Deze printers zijn vaak voorzien van ingebouwde scanners, de mogelijkheid om bestanden direct naar de printer te mailen en sommige modellen komen ook nog met en ingebouwde fax. Deze apparaten gebruiken over het algemeen wel meer stroom dan een printer die alleen voor printen en kopiëren is ontworpen.

Inkjet Laser Multifunctional
Inktverbruik Laag
Nieuwe injet printers verbruiken minder inkt en zijn makkelijk te hervullen. Maar inkt heeft het risico op uitdrogen
Laag
Toners verbruiken minder inkt en drogen niet uit. Maar ze zijn duurder in aanschaf en niet hervulbaar
Laag
Meeste multifunctionals gebruiken technologie die inktverbruik efficiënt aanpast aan de vraag
Stroomverbruik Laag
Moderne inkjet printers verbruiken tot 85% minder stroom dan eerder
Gemiddeld
Lasers gebruiken hitte voor de toner, wat meer stroom verbruikt
Hoog
Extra functies zoals scannen en faxen zorgen voor een hoger stroomverbruik
Printsnelheid (zakelijke modellen) Gemiddeld 40 pagina’s per minuut Gemiddeld 75 pagina’s per minuut Gemiddeld 35 pagina’s per minuut
Foto kwaliteit Hoog
Inkjetkleurenprinters kunnen tot zeer hoge resolutie foto’s en designs afdrukken en zijn consistent op elke soort papier
Gemiddeld
Laserkleurenprinters kunnen hebben moeite met variatie in kleur en donkerder zwart, afhankelijk van het papier
Variërend
Zeer afhankelijk van de printer en gekozen technologie
Gebouwd voor grote hoeveelheid prints? Nee
Door de gebruikte inkttechniek duurt drogen van pagina’s langer en gaat printen langzamer
Ja
Ontworpen voor snel grote hoeveelheden printen terwijl de kosten laag blijven
Ja
Gemaakt om jouw kantoor van alles te voorzien, inclusief snel en grote hoeveelheden printen
Inkttank mogelijk? X X

Uitgelicht: Epson WorkForce Pro WF-C5290dw inkjet

Bespaar tot 50% op je kosten per geprinte pagina met de Epson WorkForce Pro WF-C5290dw. Deze printer is uitgerust met een vernieuwd inkttoevoersysteem dat inkt efficiënt gebruikt waardoor je minder snel hoeft bij te vullen, en is voorzien van nieuwe technologieën waardoor je tot 90% minder energie verbruikt tijdens het gebruik. Ook is de Epson WorkForce voorzien van veilige afdrukopties en is het apparaat op afstand te beheren om jouw netwerk altijd veilig te houden.

Bekijk hier al onze inkjetprinters

Uitgelicht: Kyocera Ecosys P7240cdn laserprinter

De Kyocera Ecosys P7240cdn laserkleurenprinter is speciaal ontworpen voor middel- tot grote bedrijven en is daarom een zeer geschikte en makkelijke kleurenprinter voor dagelijks gebruik. De printer is voorzien van Kyocera’s duurzame componenten, die zorgen voor betrouwbaarheid en kosten verminderen. De Ecosys-lijn voldoet daarmee aan de milieunormen.

Bekijk hier al onze laserprinters

Uitgelicht: HP PageWide Pro 477dw multifunctionele inkjet/a>

De HP PageWide Pro 477dw is ontworpen voor de laagste totale eigendomskosten en hoogste kwaliteit en snelheden op het gebied van printen op jouw kantoor. Kies voor dubbelzijdig printen, dubbelzijdig scannen en de beste ingebouwde beveiliging en energie-efficiëntie. Om deze kwaliteit te garanderen is de PageWide Pro 477dw ontworpen om alleen te werken met inktcartridges die een nieuwe of hergebruikte HP-chip hebben. Gebruik dus makkelijk gerecyclede cartridges om jouw ecologische voetafdruk te verminderen.

Bekijk hier al onze multifunctionele printers

Bekijk producten

Energiebesparende modus en printinstellingen

Nieuwe printers zijn vaak voorzien van een energiebesparende stand-by stand, en kunnen bij het printen worden ingesteld op de soort print. Een print in Draft of Economy setting is niet alleen sneller klaar, het gebruikt ook minder inkt en energie om geprint te worden.

Duurzamere keuzes in inkt en papier

Duurzamere keuzes in inkt en papier helpt ook bij het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk en het verduurzamen van jouw printprocessen. Door een inkjet printer te kiezen met hervulbare inkttank is het makkelijker dan ooit om je printer van nieuwe inkt te voorzien. Daarnaast is er minder plastic en afval in omloop doordat je de originele tank opnieuw gebruikt, en verlies je ook minder tijd bij het hervullen waardoor je apparaat weer sneller gebruikt kan worden.

Duurzaam of gerecycled papier herken je makkelijk aan de FSC, PEFC en Eco keurmerken. Door papier met dergelijke keurmerken te gebruiken weet je dat er bij de productie van het papier minder CO2 is vrijgekomen en verklein je indirect jouw ecologische voetafdruk. Daarnaast zijn veel zogenaamde ecofonts beschikbaar. Deze lettertypes zijn ontworpen om zo min mogelijk inkt te gebruiken bij het printen, waardoor je inktverbruik met 33% per uitgeprinte A4 af kan nemen.

Maak gebruik van recycling programma’s

Wanneer je gebruik maakt van een laserprinter met toners, maak dan gebruik van recycling programma’s zoals HP Instant Inkt. Dergelijke programma’s houden jouw bedrijf voorzien van nieuwe toners zodat je nooit zonder printmogelijkheden komt te zitten, en zorgen er ook voor dat de toners worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Zo verklein je de ecologische voetafdruk makkelijk terwijl je werkproces er tegelijk ook efficiënter van wordt.

Meer weten over HP Instant Inkt? Lees het hier

Houd je netwerk veilig
Is jouw printer direct aangesloten met je computer via het LAN- of WiFi netwerk? Vergeet dan niet ook je printer goed te beveiligen. Printers hebben vaak zelf ingebouwde beveiligings- en encryptiesoftware, maar je kunt de apparaten nog meer beschermen door aansluitingen op het netwerk te beschermen. Lees hier meer over het beveiligen van jouw Internet of Things netwerk.

Waar gebruiken we eigenlijk nog geprinte documenten?

We printen al veel minder dan voorheen, maar er zijn beroepen en afdelingen waar er nog veel papier in omloop is omdat het nodig is of omdat het handiger is. Onder deze beroepen vallen bijvoorbeeld de boekhouding en het magazijn van je bedrijf.

Boekhouding en administratie

Het is wettelijk verplicht je boekhouding en administratie minimaal 7 jaar te bewaren voor de overheid. En ook partners en aandeelhouders kunnen inzicht in je boeken opvragen. Het is niet langer verplicht dat dit een papieren boekhouding moet zijn, maar wanneer je met veel bonnetjes, declaraties en aanvragen te maken heeft heb je al snel zowel een papieren als een digitale boekhouding hanteert. Daarom is er bij boekhouding, accounting en in de financiële branches nog altijd veel papier- en printwerk in omloop.

Beveilig je digitale boekhouding
Kies je voor een digitale boekhouding? Zorg dan dat deze goed beveiligd is en alleen toegankelijk voor geautoriseerde personen. En zorg voor goede back-ups in een cloud-omgeving. Zo voorkom je verlies van data en gegevens bij digitale inbraak, of grootschalige dataverlies als computers crashen of beschadigd raken. Ook zijn je documenten op die manier makkelijker toegankelijk vanaf elke locatie bij hybride kantoorsituaties. Heb je hulp nodig met je beveiliging? Neem dan direct contact op met één van onze experts.

HR en juridisch

Voor juridische redenen is een handtekening onder sommige documenten vereist. Contracten worden hier meestal mee bekrachtigd en persoonlijke dossiers worden zo bijgehouden. Daarom is er bij HR- en juridische afdelingen nog veel papier in omloop. Want net als bij de administratie is een papieren kopie met handtekening niet altijd wettelijk verplicht maar als back-up wel een zeer betrouwbare methode.

Redactiewerk

Wanneer jij teksten moet lezen om deze te redigeren kun je gebruik maken van digitale opties die in Microsoft Word in zijn gebouwd, of cloud-oplossingen met de mogelijkheid documenten te delen en tegelijk met andere collega’s te gebruiken. Wanneer je liever met een rode pen werkt, zul je echter toch documenten moeten printen. Daardoor is bij redactionele werkzaamheden nog veel inkt en papier in omloop is.

Magazijnen

In een magazijn is papier niet weg te denken. Orders worden uitgeschreven en pakbonnen geprint ter verwerking en controle. En er zit een factuur in de doos die jij als klant ontvangt. Door te printen verlopen veel werkzaamheden soepeler dan wanneer er risico is op een storing of apparaten die stuk gaan en niet de juiste orderinformatie tonen. Daarom is het praktisch onmogelijk voor magazijnen om te stoppen met printen. Juist omdat hier zoveel papier in omloop is, is duurzamer printen een mogelijkheid die snel veel kosten kan besparen.

Tijd weg van een computerscherm

Naast beroepsgroepen waar om praktische redenen veel papier in omloop is, is ook je eigen gezondheid een reden dat je blijft printen. Het digitaal bekijken van documenten is beter voor het milieu, maar langdurig naar digitale schermen -zoals laptops, tablets of smartphones- kijken is vermoeiend voor je ogen, nek en schouders. Om een werkdag gezonder te maken wordt aangeraden elke 20 minuten van je digitale scherm weg te lopen en om zoveel mogelijk taken offline uit te voeren. Dat betekent dat als je lange stukken moet lezen, het mogelijk beter is om deze documenten niet op een digitaal scherm te bekijken.

Alleen producten op voorraad
Alleen nieuwe producten tonen
Sorteren:
Weergave
Sorteren