€ 0,-
Winkelwagen

Alles over monitor aansluitingen

Nieuwsbericht bijgewerkt op 4/27/2022 in de categorie Hardware

Het lijkt zo makkelijk, een monitor aansluiten op een PC of laptop. Maar er zijn veel verschillende soorten monitor aansluitingen en kabels. De één met een betere beeldkwaliteit als de ander. En idealiter heeft je monitor dezelfde beeldscherm aansluiting als de poort die beschikbaar is op je computer.

Heb je een nieuwe monitor of ben je ernaar op zoek, maar weet je niet welke beeldschermkabel je nodig hebt? Wij hebben alle gangbare monitor aansluitingen en bijpassende videokabels voor je op een rijtje gezet. Zo kun je gemakkelijk zien wat de verschillen tussen de beeldscherm aansluitingen zijn en welke kabel je nodig hebt.

DisplayPort-aansluiting

DisplayPort is een audio- en videostandaard ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association). Deze standaard wordt voornamelijk gebruikt voor de overdracht van beeld (bijvoorbeeld tussen computer en beeldscherm). De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een DisplayPort-poort is de DisplayPort-kabel.

DisplayPort-kabels

HDMI-aansluiting

Een grote concurrent van DisplayPort is HDMI. High-Definition Multimedia Interface (HDMI) is een aansluiting voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm. HDMI biedt een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video zoals een BluRay-speler, versterker en een compatibel scherm zoals een monitor of televisie. In tegenstelling tot de voorganger DVI ondersteunt HDMI tot maximaal acht digitale audio kanalen. De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een HDMI-poort is de HDMI-kabel.

HDMI-kabels

HDMI of DisplayPort?

Zowel HDMI als DisplayPort zijn hele gangbare monitor aansluitingen. Er zijn verschillen in eigenschappen, maar beide aansluitingen en bijbehorende beeldschermkabels geven digitaal beeldsignaal en geluid in hoge kwaliteit door. HDMI kan echter ook internet doorgeven. Als je puur een zakelijke monitor wil aansluiten maakt het niet veel uit of je HDMI of DisplayPort kiest.

DVI-aansluiting

DVI staat voor Digital Visual Interface en is de voorganger van HDMI. DVI brengt net als HDMI een volledig digitaal signaal zonder enig gegevensverlies. Elke pixel wordt gedefinieerd door 24-bits RGB gegevensstroom. Er zijn verschillende DVI-soorten. DVI-D (Digital only) en DVI-I (Integrated, zowel analoog als digitaal) zijn de twee meest voorkomende soorten. De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een DVI-poort is de DVI-kabel. Let goed op bij het aanschaffen van DVI-kabels. De DVI-varianten hebben namelijk andere connectoren.

DVI-kabels

HDMI of DVI?

DVI komt tegenwoordig bij monitoren minder vaak voor dan een HDMI- of DisplayPort-aansluiting. DVI geeft net als DisplayPort alleen beeld door. Heb je ook geluid nodig, omdat je de geïntegreerde speakers van je monitor wilt gebruiken? Ga dan voor HDMI als je de keuze hebt. Voor de beeldkwaliteit maakt het niet uit of je HDMI of digitale DVI gebruikt. Er zijn veel soorten DVI-aansluitingen, maar alleen DVI-I en DVI-D geven een digitaal beeldsignaal door. In de meeste gevallen adviseren we HDMI boven DVI.

Thunderbolt-aansluiting

Thunderbolt is een nieuwe I/O-technologie en is dus veel meer dan alleen een monitoraansluiting. Thunderbolt kan ook gebruikt worden voor dataoverdracht en het opladen van apparaten. De nieuwste versie, Thunderbolt 3 is de meest krachtige en veelzijdige poort ooit. Met snelheden tot maar liefst 40 Gbps is Thunderbolt 3 twee keer sneller dan Thunderbolt 2 en acht keer sneller dan USB 3. En dankzij de integratie met USB‑C is Thunderbolt 3 niet alleen snel en gebruiksvriendelijk, maar ook écht geschikt voor universeel gebruik.

Thunderbolt-kabels

USB-C aansluiting

Er zijn tegenwoordig meer en meer monitoren met ook een USB-C aansluiting. USB‑C is niet alleen voor data, maar is ook geschikt voor het doorgeven van stroom, Display Port en Thunderbolt. De meest handige en voor de hand liggende situatie om USB-C te gebruiken is wanneer je een USB-C monitor wilt aansluiten op een laptop met USB-C poort. Vaak kun je dan je laptop opladen terwijl hij via USB-C op de monitor is aangesloten.

USB-C kabels

VGA-aansluiting

Video Graphics Array (VGA) bestaat sinds 1987 en is jarenlang dé standaard geweest voor het analoog weergeven van beelden op een computermonitor. Omdat VGA (ook wel D-SUB) niet digitaal is en beelden niet in HD kan weergeven, wordt de aansluiting niet veel meer gebruikt. De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een VGA-poort is de VGA-kabel.

VGA-kabels

VGA-monitor aansluiten op HDMI

Als je een oude monitor met VGA-aansluiting hebt, en een moderne PC of laptop, kun je deze niet zomaar op elkaar aansluiten. Je hebt dan een HDMI-naar-VGA verloopkabel of adapter nodig. Deze zet het digitale HDMI-beeldsignaal om naar analoog VGA-beeld. Vanwege de verouderde VGA-technologie gaat er beeldkwaliteit verloren. Het beeld wordt niet alleen analoog, maar ook van lagere resolutie.

Verloopkabel

Wanneer je gebruik maakt van verschillende generaties hardware kan het gebeuren dat deze niet dezelfde aansluitingen gebruiken. Dit probleem verhelp je snel door het gebruik van een adapter, verloopkabel of multiport-adapter. Een hoge kwaliteit verloopkabel verandert de benodigde aansluiting zonder enige problemen naar de gewenste.

Verloopkabels


Sorteren:
Weergave
Sorteren