€ 0,-
Winkelwagen

Apple's Worldwide Developers Conference - Tech Team Update

Nieuwsbericht geplaatst in de categorie Hardware

Van 7 tot en met 11 juni werd door Apple de jaarlijkse developers conferentie georganiseerd; WWDC. Tijdens dit evenement zijn in een week tijd alle belangrijke software ontwikkelingen aangekondigd voor dit jaar. Vanuit Dustin houden we je graag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen voor de zakelijke markt.

Hardware Support

Naar verwachting worden eind september iOS 15, iPadOS 15, tvOS 15, watchOS 8 en macOS 12 Monterey uitgebracht. Deze krijgen allen een uitvoerige update. Gelukkig gaat dit vrijwel niet ten koste van de ondersteuning op oudere hardware.

iOS 15 zal beschikbaar zijn voor alle toestellen die ook iOS 14 ondersteunen, waardoor alle toestellen vanaf de iPhone 6s een update kunnen krijgen. Hetzelfde geldt voor iPadOS 15, waar geen toestellen uit de support vallen. Het oudste toestel dat hierin ondersteund gaat worden, is de iPad Air 2. De publieke bèta voor iOS en iPadOS 15 start in juli.

Waar op dit moment nog de MacBook Air 2013, MacBook Pro 2013 en iMac 2014 worden ondersteund, zal dit niet meer het geval zijn voor macOS 12 Monterey. Bezitters van een MacBook Pro, MacBook Air of iMac 2015 of nieuwer kunnen hun systeem updaten naar macOS 12 Monterey. Oudere Macs vallen helaas af. Evenals bij iOS 15, start de publieke bèta voor Monterey in juli.

Declarative Device Management

Tijdens het WWDC werd onder andere Declarative Device Management (DDM) aangekondigd door Apple. Dit is een uitbreiding is op het bestaande Apple Mobile device management (MDM) protocol dat reeds lange tijd gebruikt wordt voor het beheren van Apple devices via een MDM oplossing zoals (Jamf, Intune, MobileIron, Citrix etc.). Bij het huidige MDM protocol is het noodzakelijk om vanuit de MDM server contact te leggen met een server van Apple (APNS). Vervolgens zorgt de APNS server van Apple dat het mobiele toestel contact gaat leggen met de MDM server van de organisatie. Bij Declarative Device Management (DDM) is het ook mogelijk om het mobiele toestel zonder tussenkomst van Apple servers contact te laten zoeken met de MDM server. Voordeel hiervan is dat het toestel minder afhankelijk is van de Apple servers voor het doorvoeren van aanpassingen, wat resulteert in een flexibelere omgeving.

DDM zal in eerste instantie beschikbaar komen op User Enrolled iOS devices. Het is een upgrade op het huidige mechanisme, waardoor alles gelijk in gebruik genomen kan worden zodra het beschikbaar komt.

Apple Configurator op iPhone

Vanaf iOS 11 is er al de mogelijkheid om handmatig via Apple Configurator 2.5 toestellen aan Apple Business Manager (ABM) toe te voegen. Alhoewel het fijn is dat deze functie erbij is gekomen destijds, heeft deze methode een aantal nadelen ten opzichte van Automated Device Enrollment. Zo is het een omslachtig en manueel intensief proces is en zit er een retentieperiode van 30 dagen aan vast. Tevens werkte tot dusver uitsluitend voor iOS apparaten.

Tijdens de WWDC heeft Apple aangekondigd om Apple Configurator beschikbaar te maken op iOS devices. Met behulp van een Managed Apple ID kan je een afbeelding, dat tijdens de setup van een Mac op het scherm wordt getoond, scannen en daarmee alsnog een M1 Mac in ABM registreren en koppelen aan een Enrollment profile. Dit kan draadloos en heeft als enige voorwaarde dat het iOS device waarop de app komt te draaien, is voorzien van iOS 15. Apple Configurator voor iOS komt in het najaar beschikbaar in de Appstore. Maak je reeds gebruik van AppleSeed for IT, dan kun je alvast aan de slag met de bèta releases van zowel iOS 15 als de app.

Beheren van software updates

Op dit moment zijn software updates voor iOS en MacOS niet altijd even goed te beheren. Het uitstellen van een bepaalde release kan slechts voor beperkte tijd en wellicht zijn er situaties waarin je dit langer zou willen uitstellen, bijvoorbeeld omwille van de ontwikkeling van applicaties. Met de nieuwe mogelijkheden omtrent software updates belooft Apple hier verbetering in aan te brengen en kun je de update naar iOS 15 uitstellen en toch zorgen dat je de security patches voor iOS 14 kunt installeren om het toestel zo veilig mogelijk te houden.

Privacy

In iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey zijn nieuwe functionaliteiten toegevoegd die de gebruikers helpt om te controleren en monitoren welke apps hun data gebruiken. Dit is een doorlopende ontwikkeling van Apple om gebruikers meer inzicht en controle mogelijkheden te geven op het gebied van privacy.

“Mail Privacy Protection” wordt ingebouwd in de standaard Mail app en stopt het gebruik van onzichtbare pixels in mails om informatie van de ontvanger te verzamelen. Zo maskeert Mail Privacy Protection het IP adres, zodat het niet gelinkt kan worden aan online activiteiten of om een locatie te achterhalen.

Een andere privacy feature is “Intelligent Tracking Prevention”. Deze functie in Safari heeft de afgelopen jaren gebruikers geholpen om trackers te stoppen. Deze functie wordt met de nieuwe release flink verbeterd, doordat ook het IP address voor trackers verborgen wordt. Dit voorkomt het maken van profielen om zo activiteiten en website bezoeken aan elkaar te verbinden.

Tevens kunnen gebruikers nu door middel van “App Privacy Report” inzien hoe vaak een applicatie de rechten gebruikt heeft om de locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten in te zien. Gebruikers kunnen vervolgens zelf beoordelen of het een logisch gebruik is van de informatie die gedeeld wordt. Zo niet dan kan de gebruiker additionele stappen ondernemen om het gebruik van deze informatie te stoppen.

FaceTime

In een jaar waar videobellen belangrijker dan ooit is geworden, heeft Apple een aantal zeer waardevolle verbeteringen aangekondigd voor FaceTime. Vanaf iOS 15 zullen gesprekken veel natuurlijker worden. Zo komt er een Portretmodus waarbij je meer de aandacht kunt stellen op personen en is er een nieuwe rasterweergave, waardoor iedereen tegelijk in beeld is.

Naast de verbeteringen aan de video, krijgt de audio een aangename update. Je kunt namelijk eventuele achtergrond geluiden makkelijker wegfilteren met aangepaste microfoon instellingen. Ook zal Ruimtelijke Audio zijn intrede gaan maken in FaceTime, waardoor de geluidskwaliteit een impuls zal krijgen en iedereen beter verstaanbaar zal zijn. Nieuwe gebruikers kan je eenvoudig toevoegen aan het gesprek door ze een FaceTime link te sturen. Bij Apple gebruikers opent het gesprek dan automatisch in de FaceTime app. Bij Windows en Android gebruikers zal de link openen in de browser, waarna deelgenomen kan worden aan het gesprek. Zakelijke FaceTime gesprekken worden hierdoor een stuk eenvoudiger en prettiger.

SharePlay

Vanaf de herfst zal het mogelijk zijn om op afstand met andere gebruikers samen naar een film te kijken of samen naar dezelfde muziek te luisteren. Apple maakt dit mogelijk via de nieuwe functie SharePlay. Een belangrijke toevoeging voor de zakelijke markt is echter dat er ook een optie is om je eigen scherm te delen. Het wordt hierdoor voor een support afdeling stukken makkelijker om mee te kijken met een gebruiker met software problemen.

Universal Control

Dankzij Universal Control kun je jouw muis en toetsenbord delen met meerdere Apple apparaten. Staat je iPad of MacBook naast je iMac? Dan kun je de muiswijzer verplaatsen van het ene naar het andere scherm, zonder dat je eerst deze apparaten handmatig moet koppelen.

Multitasking op iPasOS / iOS

We waren al bekend met het openen van meerdere apps op één scherm, maar met de komst van iPadOS 15 en iOS 15 zie je nog meer focus komen op multitasking. Vanaf iPadOS 15 staat er bovenaan het scherm een menuknopje, waarmee je zeer eenvoudig multitasking kunt activeren. Voor de gebruikers met een toetsenbord zijn er toetscombinaties ontwikkeld om nog sneller te switchen of om multitasking activeren.

Inhoud en instellingen verwijderen

Met de komst van Monterey is het mogelijk om het Mac device op afstand te ontdoen van alle inhoud en instellingen met behoud van het huidig geïnstalleerde OS. Een feature die we al kennen op iPhones en iPads.

Voorheen werd dit gedaan door het device te formatteren en MacOS opnieuw te installeren. In Monterey is dat niet meer nodig. Door alles te wissen binnen het versleutelde gedeelte op de Mac is het device weer volledig schoon en kan men weer beginnen bij de Setup Assistent om het device in te richten en eigen te maken.

Focus

Focus is een nieuwe feature van iOS 15 die meldingen en apps filtert, zodat je je beter kunt concentreren. Met Focus kun je heel gericht notificaties instellen die je wel en niet toestaat. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens werk, privé gerelateerde meldingen uitzetten en een speciale modus inschakelen tijdens het autorijden. Je ziet alleen de relevante apps en bent minder snel afgeleid.

Alle slaapfuncties en de Niet storen-functies vallen nu ook onder Focus. Focus gebruikt machine learning om je suggesties te geven welke apps je wilt gebruiken op elk tijdstip van de dag en op elke locatie. Focus wordt gesynchroniseerd tussen je Apple devices, als je het op de iPhone inschakelt geldt het ook voor de iPad. Als Focus is ingeschakeld, laat de Berichten app automatisch de bijbehorende status zien, zodat iedereen weet dat je even niet bereikbaar bent. Je kunt je dus beter concentreren bij zakelijke opdrachten, maar ook meer genieten van privéaangelegenheden.

AppleSeed for IT

Veel bedrijven maken al gebruik van AppleSEED for IT. Hiermee kunnen IT verantwoordelijken bèta software in hun eigen werkomgeving testen en Apple van eventuele feedback voorzien. Wij begrijpen dat het niet voor alle bedrijven haalbaar is om de eigen bedrijfsapplicaties te testen en voor te bereiden op de nieuwe besturingssystemen. Het Apple Tech Team van Dustin kan hierbij ondersteuning bieden. Samen nemen wij het applicatielandschap onder de loep en kijken we of jullie klaar zijn voor de nieuwe release. Dit kan eenmalig, of op een aantal momenten naar keuze per jaar. Wij gaan hier graag flexibel mee om.

Vragen?

Uiteraard zijn er nog veel meer nieuwe functies en upgrades aangekondigd. Indien er vragen zijn naar aanleiding van de WWDC aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via Apple@centralpoint.nl.